Інформація до новини
7-10-2015, 11:25

Студенти вирішували конфлікти на тренінгу «Мова ворожнечі та шляхи її нейтралізації»

Категорія: Новини / Наука та освіта


У нас з'явився канал в Telegram, в якому ми будемо ділитися з Вами новинами

Студенти вирішували конфлікти на тренінгу «Мова ворожнечі та шляхи її нейтралізації»

Вчилися боротися з конфліктами, знаходити спільну мову на тренінгу «Мова ворожнечі та шляхи її нейтралізації» студенти факультету журналістики Національного університету «Одеська юридична академія» 19 вересня 2015 року. Доктор наук із соціальних комунікацій Тетяна Кузнєцова та голова Фонду «Об’єднання» Юрій Антощук провели тренінг у рамках проекту «Від мови ворожнечі до мови добра», реалізованого за підтримки DVV Internetional в Україні.

На тренінгу «Мова ворожнечі та шляхи її нейтралізації» Тетяна Кузнєцова та Юрій Антощук, який завітав із Херсона, розповідали студентам журфаку про різні рівні конфліктів, їхнє подолання. Спікери не тільки розглядали тему в теоретичному аспекті, навпаки – більша частина майстер-класів проходила в ігровій формі. Студенти і малювали, й аналізували себе, і грали ролі різних культур, й обирали ідеального президента, і навіть намагалися перемогти один одного.

«Нам потрібно навчитися сприймати незнайому людину, не як чужу, а як інакшу, яка може бути мені цікавою, яку я хочу пізнати. Розуміючи іншого, розкриваючи себе, ми, напевно, можемо сприймати цей світ по-іншому. Як навчитися не конфліктувати, працювати разом, а найголовніше – як навчитися спілкуватися, чути та бути почутим – ось мета нашого тренінгу», – зазначила Тетяна Кузнєцова.

Тренінг розпочався зі знайомства. Проте це знайомство було не стандартним: студенти по черзі називали свої імена, до яких також додавали особливу рису, що повинна була починатися першою літерою, власне, самого імені. Кожен перебирав цю естафету, але вже з обов’язком повторити інформацію про попередників. Далі ж учасникам тренінгу знадобилися наліпки, аркуші паперу та ручки для того, щоб зрозуміти, в першу чергу, себе. Завданням нової гри було намалювати себе із серцем, до якого чіплялися наліпки із цінностями автора: чим ближча до серця цінність – тим вона важливіша. Проте результати своєї роботи студенти не залишали собі, а ділилися ними з іншими, пояснювали свої життєві позиції. Таким чином, кожен присутній на тренінгу не лише аналізував себе, а й вчився розуміти іншого.

Протягом шести годин учасники працювали як самостійно, так і в групах. Усі зізналися, що час промайнув непомітно саме через ігрову форму. Студенти вчилися розуміти своїх колег, переносячи їхні вказівки стосовно різних геометричних фігур на папір, щоб отримати потрібне зображення. Хоч не в усіх виходило зобразити те, що прагнув донести спікер, але вони зрозуміли, що кожен має своє особливе сприйняття реальності. З такою ж метою на майстер-класі зачитувалася історія Червоної Шапочки. Цього разу вона звучала з вуст героя казки вовка. Неочікувано така інтерпретація «Червоної Шапочки» сприйнялася публікою позитивно, адже вона презентувала персонажа, якого ми звикли вважати поганим, з хорошої сторони.

Протягом тренінгу його учасники зблизився завдяки постійній комунікації. Студенти складали список двох правд і однієї неправди про себе, які мали розрізнити інші. Також учасники перетворювалися на представників різних культур – контактної та неконтактної. Вони мали домовлятися, переконувати, вирішуючи як глобальні проблеми (типу голод і хвороби), так і обговорюючи організацію звичайної фотосушки.

Після того, як Юрій Антощук ознайомив учасників з різновидами конфліктів, Тетяна Кузнєцова розкрила сутність мови ворожнечі, тенденції її вияву, шляхи нейтралізації. По завершенню спікер згадала Абрахама Маслоу, даючи студентам його пораду: «Оточуйте себе гарними людьми!».

В Одесі мову ворожнечі навчилися долати, а от другий етап тренінгу пройде в Херсоні 26 вересня.

Галерея

prev
  • <p><!--MBegin:http://slovo.odessa.ua/uploads/posts/2015-10/1444206177_11216830_916354941747695_9201885407832795704_n.jpg
next
і ще фотографії ›



Якщо ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм ім'ям.