Інформація до новини
27-03-2016, 16:06

Одесские нардепы требуют уволить Сакварелидзе

Категорія: Новини / Політика

У нас з'явився канал в Telegram, в якому ми будемо ділитися з Вами новинами

Одесские нардепы требуют уволить Сакварелидзе

На сайте Генеральной прокуратуры размещено коллективное письмо народных депутатов Украины на имя Генерального прокурора Украины Шокина с требованием убрать из Одесской области Давида Сакварелидзе. Депутаты, представляющие в парламенте страны Одесский регион, отмечают, что авторитет прокуратуры области «находится на исторически низком уровне», причём не в последнюю очередь благодаря Сакварелидзе, который, цитируем, «сверхбыстро адаптировался к дорогим отелям и ресторанам», а также выполняет «заведомо преступные приказы» губернатора Саакашвили.

Генеральному прокурору України ШОКІНУ В.М.

                                                                       Шановний Вікторе Миколайовичу!
Ми, народні депутати України, обрані від Одеської області, повністю підтримуємо колективне звернення всіх керівників територіальних прокуратур України про звільнення Давіда Сакварелідзе із займаної посади та органів прокуратури взагалі.
Маємо зауважити, що обіймаючи посаду прокурора Одеської області протягом пів року Д. Сакварелідзе нічого не зробив для зміцнення законності та правопорядку в області, розкриттю та розслідуванню злочинів.
Все прокурорське надбання Д. Сакварелідзе – це імпорт в область популізму, обману та артистизму.
Будучи до кінця об’єктивними, слід відмітити дві речі, які дійсно вдалися Давіду Сакварелідзе в м. Одеса, а саме:
- надшвидка адаптація до самих дорогих готелів, ресторанів та брендових бутиків;
- вірна служба у якості «місцевого посіпаки» чинному губернатору області М. Саакашівлі на його не менш популістських заходах.
Авторитет прокуратури області перебуває на історично низькому рівні.
Країну вже рік водночас і дурять, і смішать однією справою так званих «діамантових прокурорів». Разом з тим, вочевидь вбачається дивним, що п.Д.Сакварелідзе не відчуває, що повторюючи знову і знову на ток-шоу одне і теж саме, нагадує співробітника не органів прокуратури, а цирку. Вказане стосується й показань Д.Сакварелідзе щодо епізоду пропонування йому неправомірної вигоди в особливо крупних розмірах невідомим «Віталькою». В той же час, відносно справи «діамантових прокурорів», вважаємо, що саме пан Д.Сакварелідзе, а не хтось інший є головним захисником так званих «діамантових прокурорів», адже незважаючи на те, що він розпочинав цю справу, розслідував її як процесуальний керівник, затвердив обвинувальний акт та як ніхто інший має бути обізнаний з її обставинами, відмовився підтримувати державне обвинувачення у суді, чим по суті сприяв та дав можливість уникнути підозрюваним відповідальності.
Водночас, говорючі не мовою емоцій, а мовою закону, хочемо звернути Вашу увагу на наступне.
Діючий Закон України «Про прокуратуру» (далі також – Закон) не передбачає таку посаду в системі органів прокуратури як заступника Генерального прокурора України - керівника регіональної прокуратури ( ст.15 Закону). Натомість, статтею 27 Закону України «Про прокуратуру» визначено, що прокурором регіональної прокуратури може бути призначений громадянин України, який має стаж роботи на посаді прокурора не менше трьох років; прокурором Генеральної прокуратури України може бути призначений громадянин України, який має стаж роботи на посаді прокурора не менше п’яти років. Відомості щодо необхідного стажу на посаді прокурора в органах прокуратури України у Давіда Сакварелідзе – відсутні. Окрім цього, на офіційному Інтернет-представництві Президента України відсутній Указ Президента про прийняття до громадянства України Д.Сакварелідзе, що ставить під сумнів наявність у нього громадянства України, яке є безпосередньою умовою зайняття ним прокурорської посади. Невідомі також відомості щодо допуску Д.Сакварелідзе до державної таємниці.
Не зрозуміло, в чому полягає винятковість Д.Сакварелідзе, щоб для того, щоб він знаходився біля свого реального керівника М.Саакашвілі, має порушуватися закон.
Ніякі доводи в підтримку порушень Закону з огляду «на реформаторські погляди» Д.Сакварелідзе як виправдання його своєрідного сумісництва не можуть бути сприйняті, адже Закон України «Про прокуратуру» не містить будь-яких застережень щодо можливого виключення з-під його дії тих чи інших осіб, з огляду на питання якими вони так би мовити опікуються.
Така невідповідність чинному законодавству, зокрема щодо сумнівної з точки зору Закону займаної посади заступника Генерального прокурора – керівника регіональної прокуратури, обумовлює й подальші сумніви щодо легітимності будь-яких дій на ній Д.Сакварелідзе.
Крім того, звертаємо Вашу увагу, що відповідно до статті 18 Закону України «Про прокуратуру», прокурор не може належати до політичної партії, брати участь у політичних акціях, мітингах, страйках, натомість пан Д.Сакваралідзе, незважаючи на ці приписи Закону, постійно приймає участь в подібних заходах.
Окрім цього, маємо зазначити, що під час здійснення депутатських повноважень, на особистих прийомах та в численних зверненнях, мешканці Одеської області нарікають відносно погіршення криміногенної ситуації, збільшення кількості злочинів, низького рівня їх розкриття та відсутності належного реагування з боку відповідних органів прокуратури в регіоні. Громадяни систематично зазначають про неефективне виконання функцій покладених законом на прокуратуру області, зокрема, щодо здійснення нагляду за додержанням законів, що провадять оперативно-розшукову діяльність, дізнання, досудове слідство й зазначають про беззаконня, яке вчиняється прокуратурою Одеської області та порушення їх прав та законних інтересів.
Цілком очевидно, що таке різке погіршення криміногенної ситуації в регіоні та збільшення кількісних показників стану злочинності є свідченням низької ефективності роботи прокуратури Одеської області та невиконання нею завдань щодо захисту прав і свобод людини, загальних інтересів суспільства та держави, визначених в статті 1 Закону України «Про прокуратуру».
Водночас, прикметним є те, що вказана ситуація загострилася саме під керівництвом «реформаторського сумісника» Д.Сакварелідзе.
На даний час переважна більшість прокурорів районів Одеської області не сприймають пана Сакварелідзе на займаній ним посаді. Таке негативне відношення в цілому позначається на діяльності прокуратури Одеської області та призводить до хаосу в управлінні.
Крім того, нам стало відомо про опір більшості прокурорів тиску з боку заступника Генерального прокурора України – прокурора Одеської області та невиконання ними завідомо злочинних наказів, що віддаються паном Д.Сакварелідзе.
Враховуючи викладене, керуючись статтею 16 Закону України «Про статус народного депутата України», звертаємось до Вас щодо вжиття відповідних заходів реагування з метою припинення порушень чинного законодавства заступником Генерального прокурора України – прокурором Одеської області Д.Сакварелідзе.
Про результати розгляду цього звернення та вжиті заходи, просимо повідомити в порядку та строки, передбачені законом України «Про статус народного депутата України».
З повагою
народні депутати України

Галерея

prev
next
і ще фотографії ›

Джерело: Сайт Генеральной прокуратуры Украины




Якщо ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм ім'ям.