Інформація до новини
23-01-2017, 13:11

Одесские политики вставали на защиту Александра Копайгоры и коллектива Одесского русского театра

Категорія: Перша шпальта / Новини / Історія та суспільство


У нас з'явився канал в Telegram, в якому ми будемо ділитися з Вами новинами

Одесские политики вставали на защиту Александра Копайгоры и коллектива Одесского русского театра

Мы уже писали о надуманной и чрезмерно раздутой скандальной ситуации, возникшей с легкой руки бывшей временно исполняющей обязанности председателя Одессой областной государственной администрации Соломии Бобровской, относительно конкурса на замещение должности директора Одесского областного академического русского драматического театра. По сути Соломия Бобровская и ее немногочисленные адепты устроили травлю известного и уважаемого не только в Одессе, но и далеко за пределами Украины человека  - Заслуженного работника культуры и нынешнего директора театра Александра Копайгоры.

10 января коллектив театра провел собрание, на котором было принято решение обратиться в вышестоящие органы с просьбой, оградить их коллектив и лично Александра Копайгору от травли со стороны непонятных личностей, которых волей судьбы «на короткое время занесло в Одессу немного поправить». Обратились актеры и сотрудники театра с просьбой о помощи и к народному депутату Украины Сергею Кивалову.

В запросе Сергей Кивалов подробно изложил историю с травлей Александра Копайгоры, которую устроила Соломия Бобровская, а также о нее противоправных действиях по попытке отстранить от занимаемой должности Александра Евгеньевича и организации конкурса по выбору нового директора театра по принципу «кого угодно, только не Копагору».

«Объявление конкурса на вышеуказанную должность не соответствует положениям действующего законодательства, а такие действия Бобровской С.А. на этой должности имели признаки злоупотребления служебным положением.

Александр Копайгора возглавляет театр с 2002 года. За это время, театр получил звание академического, награжден почетной грамотой Кабинета Министров Украины, проведено девять международных театральных фестивалей, поставлено около ста новых спектаклей, большинство из которых стали лауреатами международных фестивалей и получили высокую оценку мировых театральных критиков.

За этот период многие актеры театра получили звания, награды Президента и Верховной Рады Украины, Министерства культуры Украины.

Большое внимание Александр Копайгора уделяет вопросам преемственности поколений, формированию молодого группы творческого коллектива, за это время в труппу было принято 38 артистов», - отметил Сергей Кивалов.

Народный депутат Украины, особо подчеркнул, что Александр Евгеньевич Копайгора

внес большой вклад в развитие культуры не только Одесской области, а Украина в целом

«Безосновательное увольнение его с должности директора КП «Одесский областной академический русский драматический театр недопустимо.

Руководствуясь Конституцией Украины, ст. 6 п. 7 ст. 15, ст. 17 п. 4 Закона Украины «О статусе народного депутата Украины», прошу Вас, уважаемый Владимир Борисович, в пределах компетенции, провести всестороннюю проверку изложенных в обращении обстоятельств и фактов и, при наличии оснований, принять соответствующие меры реагирования относительно возможных неправомерных действий Бобровской С.А., а также по недопущению нарушения действующего законодательства в отношении руководства КП «Одесский областной академический русский драматический театр», - подчеркнул Сергей Кивалов.

 

Президенту України

Пану Порошенко П.О.

Голові Одеської обладміністрації

Голові конкурсної комісії

Депутатському корпусу

Одеської облради

ЗВЕРНЕННЯ

Колектив ООАРДТ змусила звернутися до Вас ситуація, що склалася навколо керівника театру Копайгори О.Є.

За час більш ніж 14-річного керування творчим колективом, Олександр Євгенович Копайгора домігся, що театр став частиною сучасного життя Одеситів і вносить вагомий внесок в розвиток духовних і культурних зв'язків усередині країни і за її межами.

Однак ні творчі успіхи, ні проведені за рахунок зусиль опікунської ради і спонсорів заходу по ремонту і модернізації приміщень не приймаються в розрахунок, коли мова йде про подальшу долю театру.

Ніхто не може пояснити колективу театру, на підставі чого в.о. губернатора робляться спроби усунути з поста директора О.Є. Копайгору і замінити його нікому не відомою людиною. Ніхто не може пояснити, чому протягом 2015-2017 р.р. на наш театр і його директора чиниться постійний моральний тиск. Так само нам незрозуміло ігнорування думок громадських інститутів театру: його колективу та опікунської ради, одностайних у намірі продовжувати успішну роботу разом зі своїм директором.

Копайгора О.Є. очолює театр з 2002 року. За цей період, завдяки творчим досягненням, театр отримав звання академічного, нагороджений Почесною грамотою Кабінету Міністрів України, проведено дев'ять міжнародних театральних фестивалів, учасниками яких стали театри з різних міст України та 15 країн світу.

Поставлено близько 100 нових вистав, багато з яких стали лауреатами міжнародних фестивалів і отримали високу оцінку світових критиків.

Наш театр є одним з найбільш відвідуваних театрів України, в чому чимала заслуга його директора Копайгори О.Є., який правильно і відповідально формує репертуарну політику і творчу атмосферу в трупі театру. В результаті багато акторів і працівники театру за 13 років отримали Звання, нагороди Президента і Верховної Ради України, Міністерства культури України, облдержадміністрації, обласної та міської рад.

За період своєї діяльності Копайгора О.Є. зібрав блискучу трупу театру. Запросив на роботу ряд провідних артистів Одеси і велику кількість молоді, зміцнив матеріально-технічну базу театру, що сприяє поліпшенню виробничої діяльності цехів і підвищенню якості роботи служб, збільшенню глядацького інтересу.

Велику увагу Копайгора О.Є. приділяє питанням наступності поколінь, формування молодого гурту творчого колективу. За період його роботи в трупу було прийнято 38 артистів.

Директор постійно шукає нові форми в роботі театру, так в 2016 р., крім вже традиційної конференції «Російський театр в Україні» та Міжнародного театрального фестивалю «Зустрічі в Одесі» ним був організований I Міжнародний фестиваль сучасної режисури «Зустрічі в Одесі», в ході якого молодими режисерами з різних країн світу з класичних п'єс було поставлено чотири вистави в сучасній формі прочитання. Цей театральний експеримент викликав великий відгук серед глядачів молодого і середнього покоління. Всі ці вистави були прийняті до репертуару театру і продовжують з успіхом йти на нашій сцені.

Як стало відомо колективу театру, в.о. губернатора Соломія Бобровська на своїй сторінці в Фейсбук, порушуючи закон про державних службовців, звертається з проханням підібрати іншого кандидата на посаду директора.

При цьому, за весь час перебування на посадах заступника губернатора і в.о. губернатора вона побувала в нашому театрі тільки один раз.

Всі звинувачення в сепаратизмі, які пролунали на адресу директора театру з вуст лідера партії «Свобода» та інших, вище зазначених осіб, колектив розцінює як надумані, неадекватні і вигадані, які виглядають, як зведення рахунків.

Директор театру і колектив має чітко виражену громадянську позицію, спрямовану на єдність незалежної України, про що свідчить наш репертуар, проведення конференцій, майстер-класів та фестивалів, метою яких є популяризація класики, підтримка молодих талановитих режисерів і акторів, об'єднання театрів України та залучення в театри підростаючого покоління, про що свідчить вся робота колективу.

Виховуючи таким чином свого глядача, саме під керівництвом директора О.Є. Копайгори, колектив театру має намір продовжувати свою роботу і просить врахувати думку колективу при проведенні конкурсу на посаду директора Одеського обласного академічного російського драматичного театру.

10.01.2017р. КОЛЕКТИВ ТЕАТРУ

 

Прем’єр-міністру України ГРОЙСМАНУ В.Б.

вул. М. Грушевського, 12/2, м. Київ, 01008


ДЕПУТАТСЬКИЙ ЗАПИТ

Щодо необхідності об’єктивного розгляду та вжиття дієвих заходів реагування на звернення колективу КП «Одеський обласний академічний російський драматичний театр» стосовно спроб неправомірного усунення з посади директора цього закладу

 

Шановний Володимиру Борисовичу!

До мене, як до народного депутата України, звернувся колектив КП «Одеський обласний академічний російський драматичний театр» щодо ситуації, пов’язаної зі спробами колишньої т.в.о. Голови Одеської обласної державної адміністрації Бобровською С.А. усунути з посади директора цього закладу Копайгору О.Є.
Так, у зверненні зазначається, що на своїй сторінці у соціальній мережі «Facebook», ще будучи т.в.о. Голови Одеської обласної державної адміністрації Бобровська С.А., опублікувала оголошення щодо пошуку директора для КП «Одеський обласний академічний російський драматичний театр». Крім іншого, на офіційному сайті Одеської обласної державної адміністрації також було розміщено оголошення про проведення конкурсного добору на посаду директора КП «Одеський обласний академічний російський драматичний театр».
Водночас, необхідно зазначити, що у КП «Одеський обласний академічний російський драматичний театр» є діючий директор. А тому оголошення конкурсу на вищевказану посаду не відповідає положенням чинного законодавства, а такі дії Бобровської С.А. на цій посаді мали ознаки зловживання службовим становищем.
Копайгора О.Є. очолює театр з 2002 року. За цей час, театр отримав звання академічного, нагороджений почесною грамотою Кабінету Міністрів України, проведено дев’ять міжнародних театральних фестивалів, поставлено біля ста нових вистав, більшість з яких стали лауреатами міжнародних фестивалів та отримали високу оцінку світових театральних критиків.
За цей період багато акторів театру отримали звання, нагороди Президента та Верховної Ради України, Міністерства культури України.
Велику увагу Копайгора О.Є. приділяє питанням наступності поколінь, формуванню молодого гурту творчого колективу, за цей час до трупи було прийнято 38 артистів.
Копайгора О.Є. зробив великий внесок у розвиток культури не тільки Одещини, а України в цілому, а тому безпідставне звільнення його з посади директора КП «Одеський обласний академічний російський драматичний театр є неприпустимим.
Керуючись Конституцією України, ст. 6 п. 7, ст. 15, ст. 17 п. 4 Закону України «Про статус народного депутата України», прошу Вас, шановний Володимиру Борисовичу, в межах компетенції, провести всебічну перевірку викладених у зверненні обставин і фактів та, за наявності підстав, вжити відповідних заходів реагування стосовно можливих неправомірних дій Бобровської С.А., а також щодо недопущення порушення чинного законодавства відносно керівництва КП «Одеський обласний академічний російський драматичний театр».
Про результати розгляду депутатського запиту та прийняті рішення прошу повідомити в строки встановлені Законом України «Про статус народного депутата України».

З повагою,

народний депутат України С.В. КІВАЛОВ




Якщо ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм ім'ям.